Verlijming Aluminium Gevelbeplating PDF Afdrukken E-mail

Verlijmen gevelbeplating, esthetisch en constructief acceptabel?

Diverse gevelplaten ontbreken

Het verlijmen van gevelbeplating aan houten of een metalen raamwerk geeft een mooi esthetisch uiterlijk aan het gebouw. Er zijn geen schroeven en dopjes zichtbaar die de wijze van bevestiging verraden. Drie maanden later komen er een aantal geveplaten van de gevel, B&O wordt in opdracht van de hoteleigenaar verzocht om de oorzaak van dit probleem te onderzoeken.

De aluminium gevelplaten komen op willekeurige plaatsen los van de gevel, dit kan mogelijk gevaar opleveren voor zowel hotelgasten en -gebruikers als de omgeving. De hoteleigenaar stelt vervolgens de aannemer verantwoordelijk en roept de kennis in van B&O Gevelconsultancy BV.

Op basis van de ontvangen gegevens en onderzoek kan worden vastgesteld dat het loskomen van de gevelplaten veroorzaakt is een slechte werkvoorbereiding alsmede applicatiemethoden. De onervarenheid van de meeste uitvoerende en de verschillende weersomstandigheden maken zeker deel uit van het loskomen van de beplating.

Achteraf worden discussies gevoerd over wel of niet bebouwd gebied, lijmverbindingen van 4 mm breed (i.p.v. 23 mm) wordt herberekend, diverse constructeurs worden ingeschakeld. Kortom werkzaamheden die voorafgaand aan het werk dient te worden uitgevoerd. De kosten die hiermee bespaart zijn, zijn inmiddels dubbel en dwars uitgegeven.

Schuld of geen schuld van de aannemer, het uiterlijk van de gevel zal behoorlijk afwijken van het idee van de architect. Dit omdat op elke verticale naad een aluminium afdekprofiel wordt geplaatst.

De opdrachtgever heeft niet de gevel die gepland was, maar door de klemstrippen zal de gevel zeker de komende 25 jaar in stand blijven en de platen niet meer loskomen. De gevel is momenteel goed te beheren.