Natuursteen Gevels PDF Afdrukken E-mail

Natuursteen gevels, een investering op de lange termijn of tot einde garantieperiode?

 

Destructief onderzoek natuursteen gevels

B&O Gevelconsultancy BV voert, in opdracht van een groot en bekend landelijk Pensioenfonds, onderzoeken uit naar gevels die bekleed zijn met natuursteen gevelplaten.

Een van de gevels is momenteel 13 jaar oud en de natuursteen gevelplaten vertoonde nogal wat gebreken tot en met het loskomen van een aantal gevelplaten. Dit was reden om te komen tot een inventarisatie van de gebreken en gedetailleerd onderzoek naar de oorzaak van de gebreken. In twee maanden tijd heeft B&O de gevels uitgetekend, beoordeeld en onderzocht op gebreken en overige bijzonderheden. Vervolgens zijn op basis van het onderzoek conclusies getrokken en aanbevelingen gedaan naar de opdrachtgever om te komen tot herstel.

Uit het onderzoek is met name naar voren gekomen dat de gevel op een verkeerde wijze is gedetailleerd en er onvoldoende aandacht is besteed aan de ophanging van de gevelplaten en verlijming van diverse neggeplaten.

Bij een goede uitvoering van een natuursteen gevel kan een levensduur van 40 à  50 jaar worden behaald. Voor de onderzochte gevel dienen, op korte termijn, verschillende gevelplaten te worden vervangen en een aantal details te worden gewijzigd. In verband met leegstand van het kantoorpand worden de werkzaamheden over meerdere jaren verspreidt.