Aluminium gevels

Aluminium gevels

Verlijmen gevelbeplating, esthetisch en constructief acceptabel?

Diverse gevelplaten ontbreken

Het blind bevestigen van aluminium gevelbeplating aan de ondergrond geeft een mooi esthetisch uiterlijk aan het gebouw. Er zijn geen schroeven, strips en dopjes zichtbaar die de wijze van bevestiging verraden.
Drie maanden na oplevering van het gebouw komen een aantal gevelplaten van de gevel met gevaar voor de mensen en het verkeer rondom het gebouw. De hoteleigenaar stelt vervolgens de aannemer verantwoordelijk en roept de kennis in van B&O Gevelconsultancy BV om de oorzaak van het probleem te onderzoeken en aanbevelingen te doen om het probleem in het vervolg te voorkomen.

De verlijming van de aluminium gevelplaten kwam op willekeurige plaatsen los van de gevel.

Op basis van de ontvangen gegevens en in samenwerking met een Duits Ingenieursbureau is komen vast te staan dat het loskomen van de gevelplaten veroorzaakt is door een slechte werkvoorbereiding alsmede applicatiemethoden. De onervarenheid van de meeste uitvoerende en de wisselende weersomstandigheden (vochtigheid (condens) en temperatuur) zorgden ervoor dat de beplating onvoldoende hechting kreeg en door windbelasting, onder andere door vliegverkeer, los kwam van de ondergrond. Schuld of geen schuld van de aannemer, het uiterlijk van de gevel is na het onderzoek behoorlijk aangepast doordat alle platen zijn vastgezet met metalen doppen.

Scroll naar boven